Sistemes de defensa aèria Patriot
Els aliats d'Ucraïna preparen l'enviament de sistemes de defensa aèria Patriot (Reuters/Kacper Pempel)

Ucraïna rebrà míssils Patriot amb urgència provinents dels Estats Units, i també d'Espanya

Sobre el terreny, Rússia manté l'ofensiva aèria a Khàrkiv i bombardeja infraestructures energètiques al centre i l'oest d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Els Estats Units es comprometen a accelerar l'enviament d'armes a Ucraïna després que dimecres el president Joe Biden signés l'enviament d'un nou paquet d'ajudes militars per valor de 6.000 milions de dòlars.

El secretari de Defensa nord-americà Lloyd Austin va assegurar aquest divendres en una reunió del Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna que l'enviament de míssils de defensa aèria Patriot i munició d'artilleria es farà amb caràcter d'urgència. L'anunci respon a les demandes desesperades de Volodímir Zelenski, que ha sol·licitat armament "amb urgència" als seus aliats.

El paquet d'ajudes anunciat proporcionarà a Ucraïna Patriots i també drons, que serviran per respondre als avanços russos al front oriental. Un suport que, segons el mateix Lloyd Austin, no són una solució miraculosa per a Kíiv, sinó que cal integrar-los a altres sistemes de defensa aèria amb míssils.

L'enviament d'armament per part dels Estats Units s'emmarca en una ampliació dels paquets d'ajuda per part dels països occidentals. També faran arribar aquest tipus d'armament i artilleria països com el Regne Unit, Alemanya i Espanya.

Espanya se suma a l'enviament de míssils

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va anunciar que Espanya enviarà a Ucraïna un conjunt de míssils antiaeris de llarg abast. L'ajut del govern espanyol, que està previst que arribi d'aquí tres dies, també inclou munició, medicaments i kits de primers auxilis.

Robles ho va comunicar a la reunió de ministres del Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna, on també va apuntar que la preparació de nous tancs Leopard "avança segons el que està previst" i les unitats estaran a punt abans que acabi el mes de juny.

S'intensifiquen els atacs a plantes energètiques

L'escassetat de sistemes de defensa aèria s'està fent palesa en les últimes hores, en què Rússia ha atacat infraestructures clau per a Ucraïna. Aquest dissabte les forces del Kremlin han bombardejat plantes elèctriques al centre i l'oest d'Ucraïna.

L'assalt amb míssils balístics i de creuer és el quart atac aeri a gran escala dirigit al sistema elèctric ucraïnès en l'últim mes.

L'exèrcit rus també manté l'ofensiva contra Khàrkiv, al nord-est d'Ucraïna. Aquesta matinada un hospital de la zona ha estat bombardejat i una pacient ha resultat ferida.

Pacients de l'hospital de Khàrkiv bombardejat per les tropes russes aquesta matinada
L'atac a un hospital de Khàrkiv, aquesta matinada, ha deixat uns 60 pacients sense subministrament d'aigua i electricitat (Reuters/Sofia Gatilova)

Ucraïna, per la seva banda, ha reaccionat amb un atac amb drons de llarg abast a les refineries de petroli d'Ilskii i Slavyansk, a la regió russa de Krasnodar, segons ha pogut saber l'agència de notícies Reuters.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut