Publicitat

 
20/10/2013 Nou joc de taula

Arriba el Joc de l'Enigmàrius

Per celebrar el centenari dels primers mots encreuats, Màrius Serra i Oriol Comas (creadors i historiadors d'enigmes i jocs de taula), han creat un joc que permet descobrir els secrets de la creació i resoldre enigmes dels mots encreuats.

 

El 21 de desembre del 1913 es van publicar a Nova York els primers mots encreuats. En cent anys els mots encreuats han arribat a totes les llengües i a tots els suports.

Ara Màrius Serra i Oriol Comas (creadors i historiadors d'enigmes i de jocs de taula), han volgut crear un joc que permet descobrir els secrets de la creació i resolució dels enigmes que componen els mots encreuats.

El Joc de l'Enigmàrius té diversos nivells de dificultat i això el fa ideal tant per als verbívors experts com per als no iniciats en els secrets de les paraules. Serra i Comas ja es van associar el 2010 per transformar en una capsa de jocs el llibre de Màrius Serra "Verbàlia" (2000). L'escriptor Màrius Serra és conegut i reconegut pels seus jocs verbals. Des de fa uns mesos és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Li demanem per què són tan populars els mots encreuats i ens diu: "Cent anys després del naixement dels mots encreuats, podem afirmar que coneixem el secret del seu èxit universal. Els mots encreuats són un enigma d'enigmes, un format capaç d'acollir tota mena d'enigmes i encreuar-los en una solució única i plural. El Joc de l'Enigmàrius li ret homenatge amb un repertori centenari de les diverses modalitats d'enigmes, de manera que el jugador pugui estar a una banda i a l'altra de la graella: resolent-ne i creant-ne."

L'altre autor és Oriol Comas, expert reconegut internacionalment en el món del joc, a qui demanem una descripció del joc:

"El Joc de l'Enigmàrius no és un joc per a lletraferits, o no únicament. Cal saber arriscar en el moment just, cal tenir una mica de xamba, cal especular sobre què saben els altres i cal saber acabar la partida quan toca, ni abans ni després. Sobretot, cal tenir una mica d'imaginació, perquè el rovell de l'ou del joc és precisament la creació d'enigmàrius."

Per cert, a la mateixa portada del joc hi ha un enigma que cal endevinar, entre tots els encertants fins Nadal se sortejarà un premi de 1.000 euros en jocs en combinació amb la terminació del primer Sorteig de la Grossa de Cap d'Any.

Enllaços patrocinats

Catalunya Radio