Flames de l'incendi que va arrasar el 22 de febrer un bloc de pisos de 14 plantes a València (Europa Press/Eduardo Manzana)
Flames de l'incendi que va arrasar el 22 de febrer un bloc de pisos de 14 plantes a València (Europa Press/Eduardo Manzana)

Una nevera, focus "únic i principal" de l'incendi mortal que va arrasar un edifici a València

L'informe de la policia científica apunta a una nevera d'un habitatge de la vuitena planta de l'edifici del barri de Campanar com a origen del foc

Redacció/AgènciesActualitzat

L'incendi que va arrasar el 22 de febrer passat un complex residencial al barri de Campanar, a València, i que va causar la mort de deu persones, va tenir un "únic i principal" focus en un frigorífic, segons l'informe de la policia científica. Aquest informe indica que una nevera situada a la cuina de l'habitatge número 86 de la vuitena planta de l'edifici, al carrer Poeta Rafael Alberti, hauria originat el foc que es va propagar a la resta de l'immoble.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'Informe d'inspecció tècnic policial amb l'objectiu de dilucidar les causes de l'incendi. El document, segons ha avançat el diari Levante, assenyala que "tot sembla indicar que podria haver existit una incidència a la zona del darrere del frigorífic". Els investigadors van fer un examen detallat del cablatge i les connexions que no han estat destruïdes, "sense descobrir, aparentment cap senyal de curtcircuit o mal funcionament".

Tot i això, l'informe adverteix que "no es pot ser categòric a l'hora de descartar l'origen elèctric d'aquest succés, a causa de l'alt grau de destrucció de la zona, i el rigor tècnic dels investigadors no pot establir de manera fefaent la font d'ignició". A més a més, es determina que l'incendi va ser accidental.

En un primer moment, les principals hipòtesis apuntaven que el foc es podria haver originat per un curtcircuit en un tendal, tot i que al cap d'uns dies les investigacions van assenyalar que l'incendi hauria començat en un electrodomèstic a la cuina d'un dels habitatges.

Deu persones van morir en el gran incendi del barri de Campanar de València (Europa Press/Eduardo Manzana)

Una fuita als conductes de canalitzacions

Entre les hipòtesis que apunta l'informe sobre la causa del foc, la policia científica assenyala que la sèrie de frigorífics a què pertanyia l'electrodomèstic analitzat funciona amb un refrigerant conegut com a isobutà, que té com a "principal desavantatge" la inflamabilitat:

"Es treballa amb la hipòtesi que una petita fuita als conductes de canalitzacions del refrigerant provoqui la seva sortida a l'atmosfera, i que qualsevol espurna o fins i tot l'electricitat estàtica de l'aparell causi la inflamació. Això explicaria el tipus de danys que presenta el condensador, en què s'observa que els conductes han desaparegut per efecte d'una elevada calor, amb degoteig del material afectat".

En l'informe, de gairebé cent pàgines, la policia científica analitza els danys produïts tant a l'exterior com a l'interior dels edificis afectats --a l'immoble hi havia més de 130 habitatges-- i se centren en el número 86, que es considera el lloc on es van iniciar les flames.

La cuina es considera com la zona d'inici de l'incendi, per la qual cosa se'n va fer un enderroc selectiu. Segons manifestacions de la propietària de l'habitatge el mes de març, no s'havia fet cap reforma o canvi de distribució del mobiliari fix de l'habitatge original.

En l'estudi de la cuina, es descarta que a l'inici del foc hi hagués accelerants de la combustió. Un cop analitzats els electrodomèstics un per un, es conclou que el forn presenta més afectació al costat dret i frontal; la rentadora, a la part frontal; el termo elèctric, a la part frontal; el rentaplats té més afectació a la part esquerra i, finalment, el taulell està més malmès a la part frontal. És a dir, tot plegat apunta cap a la zona on s'ubica el frigorífic, que els investigadors assenyalen com el focus d'inici de l'incendi.

L'escrutini en detall de la nevera revela que la part posterior ha desaparegut pels efectes del foc. En aquesta part del darrere hi ha el condensador --un tub molt fi doblegat en forma de serpentí-- on es fa l'intercanvi de calor del refrigerant amb l'ambient. Un cop examinades les varetes danyades, els experts dedueixen la presència d'una alta temperatura com a causant del mal. Per ratificar la hipòtesi sobre el condensador, es van examinar diverses cuines d'aquest edifici sense trobar-hi danys similars.

En conclusió, la policia considera que l'incendi va començar a la part posterior del frigorífic i es va transmetre a la resta d'electrodomèstics i mobiliari de la cuina, d'acord amb les marques de foc. D'allà, el foc es va dirigir cap a la resta de l'habitatge.

D'altra banda, l'informe evidencia que el desenvolupament de l'incendi es va veure afavorit per les fortes ratxes de vent de ponent que bufaven en aquell moment. A més, en aquesta zona de la ciutat els altres edificis proporcionaven una escassa protecció del vent.

ARXIVAT A:
IncendisPaís ValenciàIncendi València
Anar al contingut