Demanen accelerar els assajos d'una vacuna contra la malària amb el 77% d'efectivitat
Campanya de medicació massiva contra la malària a Moçambic (ACN/ISGlobal)
Catalunya Nit

Un anticòs aconsegueix prevenir la malària estacional en infants amb una única dosi

Té una eficàcia en els menors de gairebé el 80% i podria complementar amb èxit l'acció de la vacuna

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un anticòs administrat en una única injecció sota la pell aconsegueix una eficàcia d'un 77% per prevenir i combatre la infecció per malària en infants.

L'han desenvolupat investigadors dels Estats Units que demostren per primera vegada la utilitat d'aquesta estratègia en menors, la població més afectada per la malaltia, i en països on la malària és estacional i afecta durant aproximadament mig any.

L'eficàcia de l'anticòs, que ja s'havia experimentat amb adults, s'ha provat en infants de Mali durant els 6 mesos que dura la incidència de la patologia en aquest país.

El paràsit de la malària el transmet la picada de mosquits infectats

Protecció durant 6 mesos

Els resultats que ofereix la prova són molt rellevants, segons la investigadora Carlota Dobaño, cap del grup de recerca en immunologia de la malària de l'Institut de Salut Global de Barcelona. "Per primer cop ho hem provat amb nens i amb una injecció subcutània. Ja s'havia vist que era protector, però en poblacions adultes. El pas endavant és que va dirigit a la població infantil que és la més afectada per la malària".

A més, Dobaño apunta que té altres avantatges com ara la via d'administració: "Es pot posar per via subcutània en comptes de requerir una injecció intravenosa, cosa que és més convenient en el cas dels infants." I el que és més important:

"Durant els sis mesos que dura aproximadament l'estació de la malària a Mali proporciona protecció contra la malaltia"

Complementar la vacuna

L'anticòs podria servir com a estratègia complementària a la vacuna per evitar infeccions per malària, sobretot en països on la malaltia té un caràcter estacional. "Es veu com una teràpia alternativa a altres vies, com les vacunes" explica la investigadora.

"Com que la malària és una malaltia tan complicada de controlar i eliminar, sempre necessitem una bateria de mesures de control, i cada país, que té unes circumstàncies epidemiològiques diferents segons les poblacions i les zones, ha de considerar quines fa servir".

"Al final, en la lluita contra la malària és tot un conjunt de mesures que s'ha d'utilitzar de manera intel·ligent, coordinada i complementària"

Ara, el següent pas serà ampliar l'eficàcia de l'anticòs perquè pugui ser útil també en països que tenen brots de malària durant tot l'any. "El problema que té aquest anticòs, com altres tractaments d'anticossos, és que no és una vacuna, és a dir, que desapareix de la sang."

Per això, els investigadors treballen en la línia de modificar la molècula de l'anticòs i poder-la fer més duradora, amb l'objectiu que estigui com més temps millor a la sang. "Mentre estigui present a la sang podrà protegir contra qualsevol nova infecció" afegeix la investigadora de l'Institut de Salut Global de Barcelona.

Per Carlota Dobaño, estem en un moment històric en la lluita contra la malària ja que hi ha dues vacunes d'eficàcia moderada, fàrmacs antimalàrics i també estratègies noves com els anticossos monoclonals.

La malària continua estant molt present en els països amb climes tropicals i subtropicals. Cada any afecta gairebé 300 milions de persones i més de 400.000 moren per la malaltia.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut