Els conservadors aconsegueixen formar govern a Portugal sense l'extrema dreta
Montenegro ha anunciat la composició del seu executiu (Reuters)

Sense l'extrema dreta i abocat a governar per decret: Portugal té nou govern conservador

Els dos grans partits han pactat una presidència rotatòria de l'Assemblea per desencallar el bloqueig de Chega

RedaccióActualitzat

Gairebé vint dies després d'unes eleccions amb resultats ajustadíssims, Portugal ja té nou govern, i ha aconseguit finalment deixar-ne fora l'extrema dreta, que va quadruplicar resultats.

El primer ministre designat, el conservador del Partit Socialdemòcrata, Luis Montenegro, ha presentat aquest dijous la composició del seu nou executiu, que governarà en minoria. L'anunci s'ha fet públic aquest dijous després d'una breu audiència de Montenegro amb el cap d'Estat, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa.

Els conservadors aconsegueixen formar govern a Portugal sense l'extrema dreta
Montenegro reunit amb el cap d'Estat després de les eleccions (Reuters)

El líder de la coalició de centredreta Aliança Democràtica, de 51 anys, que va guanyar per la mínima els socialistes, comptarà amb polítics de la seva confiança a les principals carteres, i ha exclòs del govern la formació d'extrema dreta Chega, tal com havia promès durant la campanya electoral.

Sense estabilitat parlamentària

A causa de la debilitat parlamentària, després dels ajustadíssims resultats electorals del 10 de març, el futur gabinet es veurà abocat a governar per decret, ja que la coalició Aliança Democràtica, liderada pel Partit Socialdemòcrata, té només 80 dels 230 diputats del Parlament.

A Montenegro no l'espera una legislatura fàcil. I és que, tot i que la cambra té una majoria de dretes, els 48 diputats de l'extrema dreta no garanteixen el suport a les decisions de Montenegro, com s'ha vist amb l'elecció del president de l'Assemblea.

L'exclusió de la formació populista en el govern ha irritat el seu líder, André Ventura, que s'ha mostrat disposat a no posar les coses fàcils al nou primer ministre.

Chega ha volgut demostrar la seva força impedint fins a tres vegades l'elecció del candidat del partit socialdemòcrata. Finalment, un pacte inèdit entre els dos grans partits ha permès desencallar el bloqueig de l'extrema dreta amb una presidència rotatòria.

El diputat conservador José Pedro Aguiar-Branco ha estat elegit com a president de l'Assemblea de la República durant dos anys, mentre que els socialistes assumiran el càrrec els dos últims anys de la legislatura, entre el 2026 i el 2028.

Els conservadors aconsegueixen formar govern a Portugal sense l'extrema dreta
El líder d'extrema dreta després de reunir-se amb el president de Portugal (Reuters)

Per la seva banda, el nou líder socialista, Pedro Nuno Santos, ha assegurat que no pensa deixar el paper de l'oposició a Chega. Malgrat facilitar la formació d'un govern en minoria per fer un cordó sanitari a l'extrema dreta, no donarà estabilitat i votarà en contra dels pressupostos del 2025.

Serà la primera prova de foc per al nou govern de Montenegro. Per això, s'ha envoltat d'un equip de pes polític de la seva confiança, amb noms com l'exeurodiputat Paulo Rangel, com a ministre d'Estat i nou ministre d'Exteriors, i l'economista Joaquim Miranda Sarmento, que liderarà la cartera d'Estat i Finances.

Després de vuit anys de govern socialista, el nou executiu conservador començarà a caminar el 2 d'abril, quan prenguin possessió els 17 ministres --el mateix nombre de carteres del govern d'Antonio Costa--, 7 dels quals dones.

Aquestes han estat les segones eleccions anticipades que celebra Portugal els últims dos anys. Els comicis del 2022 els va guanyar amb majoria absoluta el candidat socialista António Costa. Però un cas de corrupció al mes de novembre, que esquitxava persones pròximes al primer ministre, van truncar el que havia de ser una legislatura plàcida i Costa va presentar la dimissió.

ARXIVAT A:
EleccionsPortugal
Anar al contingut