Reptes de TikTok, vídeos virals i IA: així s'apropen els partits polítics als més joves

Les formacions intenten mobilitzar nous votants de cara a les eleccions del 12M amb un llenguatge col·loquial i missatges que viralitzin a les xarxes socials, tot i que el resultat no sempre és el desitjable

Alba GilActualitzat

Arrenca la campanya i la maquinària dels partits es posa en marxa: mítings, rodes de premsa, entrevistes i també activitat frenètica a les xarxes, on les formacions polítiques despleguen la seva creativitat per atraure nous votants.

La fórmula no és exacta, però, a grans trets, es resumeix en tres eixos: fer reptes de TikTok, vídeos virals i participar en programes o magazins juvenils.

Es tracta d'una estratègia que busca mobilitzar el vot jove a través de missatges i codis que connectin amb la generació Z i amb un llenguatge col·loquial i directe per tal de convèncer un electorat poc acostumat als missatges polítics convencionals.

El politòleg i professor de Comunicació Política i Institucional de la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management Toni Aira explica al 3Cat que es tracta d'apropar-se a aquells espais que freqüenten els joves.

"Com que els joves no van a la política en massa, has d'anar allà on són. I on són? A les xarxes socials o a programes del canal convencional que ha connectat amb ells. Ser-hi, de totes maneres, no és sinònim de què et comprin el producte, perquè moltes vegades, el que fas és més explícitament posar en evidència que estàs desconnectat d'ells."

De fet, segons el darrer Baròmetre d'Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), les xarxes socials (29%) són la primera font d'informació política dels joves de 18 a 24 anys, molt per davant de la televisió (18%), els diaris (9%) o la ràdio (8%).
 

Del "veritat o mite" de Collboni a les cançons d'Aragonès

En aquesta campanya hem conegut, per exemple, quines són les cinc cançons preferides del candidat d'Esquerra, Pere Aragonès:

@esquerrarepublicana 🎧Descobreix més cançons a la playlist de @Spotify del #PresidentAragonès (Link 🔗 a la bio) #erc #esquerrarepublicana #perearagones #spotify #music #domingo #invertido #santjordi2024 #fyp ♬ Dance You Outta My Head - Cat Janice


També que el candidat del PSC, Salvador Illa, té una gossa que es diu Nina:

@socialistes_cat 5 coses que, potser, no saps sobre Salvador Illa 👀👉🏽 #PSC #Socialistes #Catalunya #Cataluña #fyp #parati #viral #politicaltiktok #SalvadorIlla ♬ suono originale - PSC /❤️


O que el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, té TikTok però no el fa servir perquè no sap "quin llenguatge fer servir" en aquesta xarxa i no se sent còmode "fent comèdia":

@krlspuigdemont Unes reflexions personals sobre TikTok i la política. Us llegeixo als comentaris. #tiktok #catalunya #estiktokat #catalunyatiktok #estiktokcat #puigdemont #12M #president #junts #viral #fyp #tiktokcatalunya #catala ♬ original sound - Carles Puigdemont


Una de les candidates més actives és Jéssica Albiach, qui fa poc va confessar que té un "crush" amb Javier Bardem:

@jessicaalbiach 10 coses sobre mi. #tiktokcatala #tiktokcatalunya #barcelona #girona #lleida #tarragona #comuns #crush #10cosas ♬ Entre Dos Aguas - Paco De Lucia


Les del 12M no són les úniques eleccions en què els polítics utilitzen xarxes socials per apropar-se a un públic sovint desconnectat de la política.

L'actual alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es va fer viral durant la cursa per a les municipals amb un vídeo en què feia el repte del "veritat o mite". També la resta de partits fa temps que pugen aquest tipus de continguts a les xarxes, on acumulen milers de visites. Alguns, com la CUP, aprofiten per pujar fragments de mítings o donar a conèixer iniciatives en què han participat:

@cupnacional

«Apostem per un nou rumb de país que garanteixi drets i condicions de vida dignes per la majoria de la població. Ara toca defensar la terra, perquè un altre país és possible i sortim a guanyar-lo!» 🗣️LAIA ESTRADA candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

♬ original sound - CUP Països Catalans


D'altres, com el PP, exploten tant com poden el llenguatge juvenil amb mems i muntatges:

@partidopopular Parece broma pero es verdad 🫠 #loveoyloquiero #parati #fyp ♬ sonido original - Partido Popular


Els partits d'extrema dreta també són presents a TikTok, una xarxa on tenen molts seguidors i que aprofiten per difondre missatges sovint basats en falsedats.

Funciona aquesta tècnica?

Ara bé, el resultat no sempre és l'esperat. Segons Aira, moltes vegades els polítics també reben les crítiques dels qui consideren que aquest tipus de vídeos són massa "impostats" i "poc creïbles".

"La major part de vegades es nota forçat perquè els polítics no són joves i, quan tiren de joves del seu partit, acostumen a reproduir el codi dels polítics clàssics i més grans i, per tant, els veus impostats, encarcarats, amb dificultat per transmetre d'una manera natural, que és la clau de la credibilitat." 

Tal com apunta el professor, el "secret de l'èxit" d'aquesta estratègia de comunicació política és "ser en aquestes xarxes d'una manera natural, sense artifici, que no es noti que hi ets perquè hi has de ser perquè hi ha una campanya electoral".

L'ús d'intel·ligència artificial

Una altra de les estratègies que ha irromput en campanya ha estat l'ús d'intel·ligència artificial. Un dels primers partits a fer-la servir en el seu cartell electoral ha estat Ciutadans amb una imatge que reprodueix la figura de Carles Puigdemont i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el lema "Deteniu-los" en castellà.


Es tracta d'una eina que, utilitzada com ho ha fet Cs, genera dubtes legals entre el dret a l'honor i la llibertat d'expressió, tot i que cap dels partits afectats l'ha impugnat fins ara.

Per al magistrat dels jutjats de Vilanova i membre de la Junta Electoral de Zona José Villodre el cartell és "admissible". "En aquest cas, el límit és el Codi Penal, i sempre que no el desbordi, en principi és admissible", ha assegurat a 3Cat. 

La IA i la imaginació dels equips de campanya cada vegada ho estan posant més difícil als jutges, que ja tenen clar que s'han d'adaptar per donar garanties al procés electoral.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials JuntsERCCsPSCComunsPPCUPIntel·ligència artificialTikTokEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut