Façana de la Cort Suprema italiana, a Roma
Façana de la Cort Suprema italiana, a Roma
Catalunya migdia

Polèmica a Itàlia pels tests psicològics a jutges i fiscals: "Que en facin als polítics"

Els afectats critiquen que se'ls obligui a superar aquesta prova i suggereixen que també la passin els alts càrrecs de l'administració

Enllaç a altres textos de l'autor Eduard Rubió

Eduard Rubió

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Itàlia

El govern de Giorgia Meloni ha donat llum verda a la implantació de noves proves d'accés de jutges i fiscals, els quals hauran de superar un examen psicològic i d'aptitud per entrar a formar part de la magistratura. 

El ministre de Justícia, Carlo Nordio --exfiscal que havia perseguit el grup terrorista Brigades Roges--, ha recordat que "l'examen psicoaptitudinal està previst per a gairebé totes les funcions importants del país", com ara metges, pilots d'avió i forces de l'ordre. Tot i això, la decisió de l'executiu ha aixecat les crítiques de tot el sector judicial.
 

"Una ingerència arbitrària"

S'hi ha mostrat en contra, per exemple, el fiscal en cap de Nàpols, Nicola Grateri, un dels principals referents de la lluita contra la màfia i el narcotràfic.

"Si la política creu que els tests són indispensables i útils per als magistrats, jo afegeixo que també ho haurien de ser per a tots els alts càrrecs de l'administració pública, per als polítics i per a qui té responsabilitats de govern."

Fent servir la ironia, Grateri ha afegit que els càrrecs públics també passin tests de drogues, "perquè qui està sota els efectes de la cocaïna pot tenir el raonament alterat o prendre decisions derivades d'un xantatge", o d'alcoholèmia, "perquè algú que està borratxo pot dir coses que poden condicionar negativament el públic".

El president de l'Associació Nacional de la Magistratura, Giuseppe Santalucia, també ha denunciat el que considera una "ingerència" del govern. 

"Jutjar la personalitat és un acte arbirtrari."

El ministre Nordio, per la seva banda, ja ha qualificat aquestes crítiques d'"estèrils" i "vàcues".

L'examen de la discòrdia

El test el faran aquells juristes que superin la prova escrita, abans de fer l'examen oral, seguint el model dels aspirants a policies. El Consell Superior de la Magistratura --equivalent al nostre Consell Superior del Poder Judicial-- nomenarà els catedràtics universitaris en matèries psicològiques que constituiran la comissió que ha d'avaluar les proves dels futurs magistrats.

El ministeri ja ha subratllat que s'hauran de passar només un cop, per poder accedir al cos, i no reiteradament durant tota la carrera professional.

Aquests exàmens psicològics i d'aptitud, que es començaran a fer el 2026, havien estat proposats en els últims anys, però mai s'havien acabat aprovant.

Van ser defensats, especialment, per Silvio Berlusconi, mort l'any passat, que va estar bona part de la seva vida lluitant constantment contra els jutges.

A Espanya, el model és diferent. Consultat per Catalunya Ràdio, el Tribunal Suprem confirma que les oposicions de jutges i fiscals espanyols són exclusivament teòriques i que aquest tipus de proves psicològiques no es contemplen.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut