Apple, acusada de monopoli amb els iPhone als Estats Units
Logotip d'Apple a la botiga de Nova York (Reuters/Mike Segar)

Minerals de sang a l'iPhone? Apple, qüestionat per l'origen de les matèries primeres

La R. D. del Congo apunta que els productes del gegant tecnològic contenen matèries primeres explotades il·legalment en mines controlades per grups armats

Redacció / AgènciesActualitzat

La República Democràtica del Congo (RDC) acusa Apple d'utilitzar en els seus dispositius minerals "explotats il·legalment" en "mines congoleses on es vulneren nombrosos drets humans". Segons un grup d'advocats contractats per l'Estat congolès, els minerals haurien estat "transportats fora de la RDC, i en particular a Ruanda, on s'haurien blanquejat".

El país ha enviat una ordre de cessament i desistiment a dues filials d'Apple a França. La petició es basa en un expedient de la RDC que alerta que els productes del gegant tecnològic "contenen minerals estratègics comprats a Ruanda, un actor central en l'explotació il·legal de minerals".

L'avís formal exigeix respostes en un termini de tres setmanes. Paral·lelament, també han enviat al CEO d'Apple, Tim Cook, una carta amb una sèrie de preguntes sobre la cadena de subministrament dels seus productes, com ara els dispositius iPhone o Mac.

Segons un informe de l'ONG The Enough Project publicat l'any 2015, molts d'aquests jaciments podrien estar sota control de grups armats que fan ús de la violència i el terror per obligar civils -sovint també nens- a treballar-hi i transportar els minerals.
 

Els minerals extrets al Congo entren il·legalment a Ruanda

L'escrit presentat pels advocats del govern congolès apunta que "la producció de minerals clau a Ruanda és gairebé nul·la; però, tanmateix, les grans empreses tecnològiques diuen que els seus minerals provenen de Ruanda".

La carta explica que, "després de la seva extracció il·legal, els minerals s'introdueixen per contraban a Ruanda, on s'integren a les cadenes de subministrament globals".

El govern congolès denuncia que Ruanda vol controlar els recursos de l'est del Congo i ho considera un dels motius pels quals el govern de Kigali dona suport a la rebel·lió del Moviment 23 de març (M23), un grup militar que controla bona part de la província congolesa del Kivu Nord.

L'abundància dels recursos naturals del país és una de les principals causes d'una espiral de corrupció, violència extrema i pobresa que afecta la població del Congo.

Treballadors d'una mina de coltà prop de la població de Rubaya, a l'est de la República Democràtica del Congo
El govern congolès acusa Apple d'utilitzar minerals extrets en jaciments on es vulneren els drets humans (Reuters/Baz Ratner)

Què hi respon Apple?

Apple, que no compra ni extreu directament matèries primeres, fa diversos anys que audita els seus proveïdorsEn un informe publicat l'any passat, el gegant tecnològic determinava que no havien trobat "fonaments raonables per concloure que cap de les foses o refineria de la cadena de subministrament financés o beneficiés grups armats, directament o indirectament".

Segons Apple, el 100% de les foses i refineries identificades a la cadena de subministrament dels seus productes fabricats el 2023 es van sotmetre a una auditoria independent de minerals com l'estany, el tàntal, el tungstè i l'or.

Uns advocats contractats per l'Estat congolès expressen en un comunicat que, "tot i que Apple assegura que verifica els orígens dels minerals que utilitza en els seus productes, aquestes afirmacions no semblen basar-se en proves concretes i verificables". Els advocats consideren "notòriament insuficients" els "diversos compromisos i precaucions" adoptats per Apple.

 

Sobre la situació a la R. D. del Congo, podeu recuperar el documental de "60 minuts" "L'imperi del silenci".

ARXIVAT A:
AppleTecnologiaÀfrica
Anar al contingut