Les 10 cites imprescindibles del Grec 2024

El Grec aposta pel talent local amb artistes i companyies catalanes com Sílvia Pérez Cruz, La Brutal, Dagoll Dagom, La Veronal, La Perla 29 o Baró d'Evel

Enllaç a altres textos de l'autor Ibana Piñero Capafons

Ibana Piñero Capafons

Periodista de la secció de Cultura de TV3

Actualitzat

Una gran foguera enmig de l'escenari del Teatre Grec presideix el cartell del Grec Festival 2024. Un foc a terra que és una invitació a seure al seu voltant, compartir històries i celebrar l'amistat.

Complicitats que el director Francesc Casadesús ha anat teixint amb companyies d'aquí i de fora durant els 8 anys que ha estat al capdavant del festival barceloní.

Aquesta és la seva última edició i, per tant, la més personal, en què ha volgut reunir els artistes que han anat creixent amb el Grec o que han fet créixer l'escena local.

Més de 80 espectacles repartits per tota la ciutat amb propostes tan interessants que costa fer la tria. Aquesta és una selecció de 10 cites imprescindibles.

 

1. Concert inaugural de Sílvia Pérez Cruz, Teatre Grec del 26 al 28 de juny

Sílvia Pérez Cruz és una de les artistes que més ha actuat al Grec, vuit vegades fins ara. Aquest any serà l'encarregada d'inaugurar-lo amb tres concerts, tres dies seguits, on repassa una vida de trajectòria musical i complicitats artístiques que recull al disc "Toda la vida, un día".

Al Grec l'acompanyarà un cor excepcional amb veus com Rita Payés, Salvador Sobral o Judit Neddermann, i artistes convidats com la cantant i compositora mexicana Natalia Lafourcade, la bailaora Rocío Molina o el guitarrista flamenc Pepe Habichuela. Tres concerts irrepetibles per inaugurar un estiu de somni per a la cantant, que també tancarà el Festival d'Avinyó.

Sílvia Pérez Cruz s'envoltarà d'un estol variadíssim de cors i instrumentistes (Festival Grec)

 

2. El Teatre Grec, per a artistes i companyies catalanes

Fruit d'aquesta celebració del talent local que vol ser el Grec d'aquest any, l'escenari més emblemàtic, el Teatre Grec, s'ha reservat en exclusiva per a artistes i companyies catalanes.

Hi passaran La Brutal, amb una adaptació d'"El misantrop" dirigida per David Selvas i protagonitzada per Pol López. També La Veronal, amb una versió especial de "Sonoma", amb totes les ballarines que hi han participat i la veu de Maria Arnal, i Dagoll Dagom celebrant els seus 50 anys.

Pol López i Mireia Aixalà (Festival Grec)

 

3. "The second woman", Teatre Lliure 6 i 7 de juliol

Una única actriu i una única escena que repetirà 100 vegades amb 100 partenaires diferents durant 24 hores seguides. L'obra creada per les australianes Nat Randall i Anna Breckon ha estat un èxit allà on s'ha representat. A través de la repetició posa en evidència els mecanismes de poder i el masclisme en les relacions de parella.

Al Teatre Lliure de Montjuïc, un espectacle que conjumina teatre i cinematografia (Festival Grec)

 

4. La complicitat amb Avinyó

El Festival d'Avinyó està dedicat aquest any a la llengua espanyola i la complicitat teixida els últims anys amb el Grec permetrà portar a Barcelona alguns dels només més destacats del teatre internacional.

Passaran pel festival l'espectacle inaugural d'Avinyó, "Dämon, el funeral de Bergman", de l'artista nascuda a Figueres Angélica Liddell; l'argentina Lola Arias amb "Los días afuera", la brasilera Christiane Jatahy amb un Hamlet convertit en dona i, per primer cop a Barcelona, un dels grans noms del teatre europeu, Krzysztof Warlikowski, amb l'adaptació d'una novel·la del Premi Nobel J. M. Coetzee.

La figuerenca Angélica Liddell (Festival Grec)

 

5. "Tots ocells", Biblioteca de Catalunya del 25 de juny al 28 de juliol

La Perla 29, dirigida per Oriol Broggi, torna al seu autor de capçalera, el canadenc d'origen libanès Wajdi Mouawad. Després d'adaptar amb èxit títols com "Incendis", "Boscos", "Cels" o "Assedegats", ara proposen "Tots ocells", la història d'un jove investigador jueu alemany que s'enamora d'una jove historiadora àrab.

 

6. "Tirant lo blanc", Teatre Romea del 25 de juny al 4 d'agost

L'escriptor Màrius Serra adapta el clàssic de Joanot Martorell que dirigirà Joan Arqué, director, amb Guillem Albà, de la magnífica adaptació de "Canto jo i la muntanya balla".

L'elenc d'un "Tirant lo blanc" que es representarà al Romea (Festival Grec)

Un dels títols més destacats d'un Grec que evidencia l'excel·lent moment de forma del teatre català. També s'hi estrenaran "Malamort", la nova obra de l'autora resident a la Beckett, Daniela Feixas; "Les mans", de Llàtzer Garcia i dirigit per Sílvia Munt; "Sis hectàrees d'oliveres", d'Aina Tur, a la petita sala Heartbreak Hotel; "L'últim dia", un text recent de Lluïsa Cunillé que dirigirà Xavier Albertí a la Sala Atrium, o "Em dic Josep", un documental teatral a la Flyhard.

 

7. "What the foc?!", TNC del 4 al 14 de juliol

Un dels espectacles que va quedar per a la memòria del Grec del 2022 va ser "Dear Winnie", sobre Winnie Mandela. Els seus creadors, el dramaturg Gerardo Salinas i el director Junior Mthombeni, tots dos del KVS de Brussel·les, tornen al Grec amb un espectacle que han anat cuinant al TNC amb creadors de l'escena barcelonina més diversa.

El duet creatiu format pel dramaturg Gerardo Salinas i el director Junior Mthombeni (Festival Grec)

 

8. Homenatge als mestres de la dansa i nous talents

Els amants de la dansa estan d'enhorabona perquè la programació del Grec al Mercat de les Flors fa caure d'esquena. En la línia d'homenatjar els creadors que han influït les noves generacions, el festival ha programat "Friends of Forsythe", on el reconegut coreògraf William Forsythe col·labora amb altres ballarins.

I també la companyia del coreògraf israelià Hofesh Schechter. El Mercat serà també l'espai on descobrir un nom que comença a sonar fort en la dansa, la brasilera Alice Ripoll, el nou treball de la companyia catalana Guy Nader i Maria Campos, i "Mont Ventoux", el premiat espectacle dels madrilenys Kor'sia, coproduït pel Grec.

William Forsythe, un dels grans investigadors del moviment del nostre temps i els seus còmplices (Festival Grec)

 

9. Kae Tempest i Clara Aguilar, Paral·lel 62 el 5 de juliol

Una col·laboració artística que promet fer saltar les espurnes. La veu més personal de l'spoken word, la britànica Kae Tempest, compartirà escenari amb la compositora Clara Aguilar i la seva música electrònica i inquietant. Una proposta extraordinària i única a la Sala Paral·lel 62.

L'spoken word Kae Tempest (Festival Grec)

 

10. "Qui som?", de Baró d'Evel, Teatre Grec del 25 al 27 de juliol

La companyia catalanofrancesa liderada per Blai Mateu i Camille Decourtye ja va inaugurar el Grec de la pandèmia, el 2020. Ara tancaran el festival amb "Qui som?", un espectacle que hauran estrenat unes setmanes abans al Festival d'Avinyó.

Un ritual col·lectiu amb la participació d'artistes de països i disciplines diferents com dansa, circ, teatre i arts plàstiques. Segur que faran viatjar el públic pel seu món poètic i oníric.

 

ARXIVAT A:
TeatreMúsica
Anar al contingut