A Catalunya la vacuna de la tos ferina es posa fins als 6 anys i Salut estudia una dosi de reforç a l'adolescència

La tos ferina segueix creixent a Catalunya mentre la UE crida a vacunar embarassades i nadons

Entre gener i abril s'han diagnosticat 11.614 casos a Catalunya i Salut atribueix l'augment al caràcter cíclic de la malaltia

Roger SeguraActualitzat

L'evolució del nombre de casos de tos ferina a Catalunya continua a l'alça i se n'han diagnosticat 11.614 en els primers quatre mesos de l'any, segons dades de l'Agència de Salut Pública. D'aquests, 7.758 casos han estat confirmats microbiològicament.

La tos ferina no és greu ni perillosa, excepte en nadons de fins a sis mesos. L'últim pic important s'havia donat el 2015 amb més de 3.500, però la seva incidència havia tocat fons arran de la pandèmia el 2022, amb tan sols 64 casos diagnosticats. 

Com està passant a Espanya i en altres països europeus, els casos s'han disparat des de l'octubre passat a Catalunya. Justament la Unió Europea ha reclamat aquest dimecres als estats que reforcin la vacunació de la població infantil i de les embarassades.

Salut atribueix aquest augment de casos a l'aparició d'una nova onada epidèmica de tos ferina, un fenomen cíclic que s'observa cada 3 o 5 anys en aquesta malaltia.
 


La taxa d'incidència a Catalunya ja és de 147 casos per cada 100.000 habitants i ha crescut, sobretot, per l'increment de contagis en la franja d'edat dels 5 als 14 anys, i especialment entre els 10 i els 14 anys.

Des de principi d'any la incidència més gran es registra al Vallès, la Catalunya Central i al nord del Barcelonès i el Maresme, mentre que el creixement més elevat correspon a les comarques de Tarragona.

Molt pocs ingressos i cap mort

La notificació de brots també creix i ha arribat als 659 entre els mesos de gener i abril, amb 1.969 afectats. Són unes xifres que superen el total de brots i afectats notificats al llarg de qualsevol dels anys anteriors.

Els 7.758 casos confirmats s'han traduït en 26 casos d'hospitalització --4 dels quals a l'UCI--, però tots els pacients s'han recuperat i han rebut l'alta. L'única defunció per tos ferina a Catalunya en els últims nou anys es va produir el 2023.

Cal tenir en compte que 3 de cada 4 ingressats són menors d'un any, i és que precisament els nadons són el col·lectiu més vulnerable a desenvolupar casos greus de tos ferina.
 

Salut recomana la vacunació de nadons i embarassades

Durant els períodes de més transmissió, la tos ferina afecta principalment els lactants de menys de tres o quatre mesos. Per això des de Salut es recorda la necessitat de vacunar no només les criatures, seguint el calendari establert, sinó especialment les dones embarassades per immunitzar els nounats preferentment entre les setmanes 27 i 32. 

La vacuna contra la tos ferina es recomana a les edats de 2, 4 i 11 mesos, amb un reforç als 6 anys. Ara Salut estudia una vacuna de reforç de la tos ferina a l'adolescència, com han demanat els pediatres i com ja fan altres països. 

La cobertura de vacunació en les dones embarassades a Catalunya se situa al voltant del 85% (iStock)

La Unió Europea també fa una crida a la vacunació

El Centre Europeu de Prevenció de Malalties ha reclamat aquest dimecres reforçar la vacunació de la població infantil i de les embarassades contra la tos ferina per l'augment de casos detectats: més de 32.000 entre gener i març d'aquest any, i més de 25.000 casos el 2023. 

En un comunicat, la comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha advertit de l'augment de casos a Europa d'aquesta malaltia, que ha crescut deu vegades més que en els anys anteriors i que ha recordat que pot ser "greu sobretot en nadons". 

Segons dades del Centre Espanyol d'Epidemiologia, durant les deu primeres setmanes de l'any s'han diagnosticat 8.260 casos d'aquesta malaltia infecciosa a Espanya, més de la meitat dels quals a Catalunya. Un fet que l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) atribueix a "l'esforç diagnòstic".
 

La tos ferina es tracta amb antibiòtic

La tos ferina no comporta grans riscos més enllà de tos molt forta, seca i persistent, que pot durar fins a dos mesos. Amb tot, és una infecció respiratòria molt contagiosa i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas quan es tus.

D'entrada, presenta símptomes semblants als del refredat comú, però després pot arribar a provocar episodis de molta tos i, fins i tot, vòmits, diarrees i febre.

Per aquest motiu, quan es detecta algun cas de tos ferina en un centre educatiu, el protocol establert pel Departament de Salut inclou avisar les famílies dels alumnes que comparteixen classe amb els afectats.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut