L'objecte procedent de l'espai que va impactar a casa d'Alejandro Otero, a Florida
L'objecte procedent de l'espai que va impactarcontra la casa d'Alejandro Otero, a Florida, al costat d'un d'igual en el seu estat original (NASA)

"Gairebé toca el meu fill": un tros de brossa espacial cau en una casa de Florida

La NASA admet que un fragment d'un contenidor amb bateries obsoletes de l'Estació Espacial Internacional no va desintegrar-se en caure a la Terra

Actualitzat

Alejandro Otero viu a l'estat de Florida, als Estats Units, i fa uns dies un objecte metàl·lic de 700 grams va impactar contra casa seva, entrant per la teulada, foradant el sostre i travessant dos pisos.

L'home va buscar respostes i li va semblar trobar-ne una en un tuit de l'astrònom Jonathan McDowell, que comentava que un contenidor amb brossa espacial havia reentrat a l'atmosfera damunt del golf de Mèxic, i s'havia precipitat sobre Fort Myers, una població de Florida.

"Sembla que una d'aquestes peces no va arribar a Fort Myers i va caure a casa meva, a Naples. Va foradar el sostre i va travessar dos pisos. Gairebé toca el meu fill", va respondre Otero a l'astrònom, també a X.

Otero va adjuntar quatre imatges en què s'observa el projectil i els forats que va provocar a la teulada i el terra de casa seva. Demanava al científic que l'ajudés a contactar amb la NASA per poder registrar l'esdeveniment i estudiar per què la peça no s'havia desintegrat completament en entrar a l'atmosfera, el curs habitual que han de seguir aquests elements.

 

Un contenidor de bateries obsoletes, alliberat a l'espai

El projectil va impactar en la casa d'Otero el 8 de març, però va ser finalment a inicis d'aquesta setmana quan la NASA es va pronunciar sobre aquesta qüestió i va admetre que, efectivament, l'objecte era part d'un contenidor desprès de l'Estació Espacial Internacional (EEI).

En un comunicat relatava com el braç robòtic d'aquesta estació havia alliberat el contenidor, que contenia antigues bateries de níquel i hidrur metàl·lic ja obsoletes, substituïdes per bateries d'ió liti, i admetia el destí d'una de les peces:

"S'esperava que el material es cremés completament durant l'entrada a l'atmosfera terrestre. Tot i això, una peça va sobreviure a la reentrada i va impactar en una casa a Naples, Florida."

El contenidor de brossa espacial que l'Estació Espacial Internacional va deixar anar
El contenidor de brossa espacial que va deixa anar l'Estació Espacial Internacional (NASA)

A partir de l'anàlisi de l'objecte, l'agència va constatar que el que havia impactat contra la casa d'Otero era un suport metàl·lic, de 700 grams i 10 centímetres d'alt per quatre d'amplada.

"Farem una investigació detallada del llançament i l'anàlisi de la reentrada per determinar la causa de la supervivència de la brossa (espacial) i actualitzar el modelatge i l'anàlisi."

Com que estava previst que el conjunt de material cremés quan entrés a l'atmosfera, l'agència estudiarà per què no va ser així. "Aquests models requereixen paràmetres d'entrada detallats i s'actualitzen periòdicament quan es troba que els residus han sobreviscut a la reentrada atmosfèrica", van aclarir.

 

El debat sobre la brossa espacial, en augment

La NASA afegia en el comunicat que està "compromesa" a operar de manera "responsable" i mitigar el risc per a les persones a la Terra quan s'allibera brossa espacial, un tema que està generant debat per les conseqüències que pot tenir sobre el planeta.

Actualment, es calcula que hi ha més de 130 milions de fragments de deixalla espacial en l'òrbita de la Terra. Segons l'Agència Espacial Europea, hi ha 35.000 peces grans, però la immensa majoria és ferralla molt petita de menys d'un centímetre.

Són peces procedents sobretot de satèl·lits en desús, coets i estacions o naus espacials. En total, 10.000 tones de residus en moviment a l'espai.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASA
Anar al contingut