S'ha fet una prova pilot al Parc Taulí de Sabadell (ACN/Albert Segura Lorrio)

Els hospitals gestionaran les altes i baixes laborals per cirurgies ambulatòries i parts

La mesura evitarà 100.000 desplaçaments anuals i reduirà la pressió administrativa a l'atenció primària, segons el Departament de Salut

RedaccióActualitzat

Els hospitals públics podran gestionar directament les altes i baixes laborals per una cirurgia major ambulatòria. També es tramitaran les altes de les dones que abans de parir tenien una baixa laboral activa.

Fins ara els hospitals del Sistema Integral de Salut de Catalunya (SISCAT) només donaven les baixes en cas d'ingrés hospitalari programat o urgent.

El Departament de Salut calcula que la decisió d'ampliar les gestions que es poden fer des dels mateixos centres hospitalaris estalviarà uns 100.000 desplaçaments anuals innecessaris dels pacients als CAP per fer aquests tràmits.

La mesura també alliberarà de pressió administrativa els centres d'atenció primària i el personal sanitari podrà dedicar més temps a atendre els usuaris, l'anomenada desburocratització de la primària.

La prova pilot s'ha fet al Parc Taulí de Sabadell, al Vallès Occidental, on des del mes de març els usuaris ja poden demanar la tramitació d'aquest tipus de baixes laborals allà directament.

Els següents a prestar aquest servei, a partir de la primera quinzena d'abril, seran els Hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, de Lleida capital. Salut preveu que els hospitals comencin a oferir progressivament aquest servei als usuaris de tot Catalunya a partir del pròxim juliol.
 

Les baixes per cirurgia major ambulatòria

En el cas de les intervencions quirúrgiques importants que no requereixen ingrés a l'hospital, es calcula que la pràctica totalitat dels pacients que treballen poden necessitar una baixa laboral.

La gestió des dels centres hospitalaris de les baixes per aquestes cirurgies pot estalviar entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris als centres d'atenció primària.

Un de cada deu pacients, aproximadament, requereix una baixa inferior a cinc dies, per la qual cosa el centre hospitalari donarà la baixa i l'alta laboral al mateix moment.

Pel que fa a la resta de pacients, l'hospital només farà la baixa i el seguiment serà responsabilitat del CAP, que els donarà l'alta quan es puguin reincorporar a la feina. 
 

El cas dels parts

El nou tràmit que s'activarà des dels hospitals també inclou l'alta per a les dones que en el moment del part estaven de baixa laboral.

Segons Salut, el 41% de les dones que ingressen a l'hospital per tenir el nadó estan en aquesta situació, per la qual cosa la nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP.
 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut