Accés a una presó, amb un cotxe dels Mossos i un cartell en record de la cuinera assassinada, la Núria
Els funcionaris de presons tenien prevista una vaga aquest divendres i una dia 11 de maig (ACN)

Desconvocada la vaga de presons amb un acord per millorar la seguretat, també a les cuines

Justícia i sindicats han arribat a un acord aquesta matinada que inclou millores salarials i de jornada laboral, més mesures de seguretat i més formació

RedaccióActualitzat

Els sindicats de presons han desconvocat les dues jornades de vaga previstes: una per a aquest mateix divendres, i l'altra per a l'11 de maig, coincidint amb la jornada de reflexió abans de les eleccions al Parlament.

Aquesta matinada, els representants dels treballadors i el Departament de Justícia han arribat a un acord que inclou millores salarials i de jornada laboral, així com més mesures de seguretat i més formació. Tot per un valor, segons el govern, de 30 milions d'euros, aproximadament.

Finalment, l'acord s'ha assolit sense les dimissions prèvies de la consellera Gemma Ubasart, ni del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, tal com exigien fins ara els sindicats.

La UGT, CCOO, IAC-CATAC i la Intersindical havien convocat la vaga arran de l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric a mans d'un reclús al març.

Quines mesures s'han acordat?

Entre altres mesures, l'acord inclou millores retributives i canvis en la jornada laboral, com la compactació del torn del personal de vigilància, que farà cicles de sis dies, treballant-ne dos i lliurant-ne quatre.

També, segons el departament, preveu la dotació i millora dels equipaments, la renovació dels equips d'intervenció i de sistemes de seguretat, amb la incorporació de polsadors personals per a tots els treballadors que no duguin radiotransmissor, aparells transmissors i "adequació dels centres" als estàndards tecnològics.

També s'ha establert que, a partir d'ara, els estris tallants es fixaran a les taules de treball i la matèria primera s'adquirirà ja tallada. A més, s'ha pactat la substitució dels interns a les cafeteries per a personal extern o la formació en defensa personal per a tots els treballadors penitenciaris.

Es farà un estudi per aconseguir escàners corporals, es revisaran els protocols d'emergència i seguretat, així com el procediment disciplinari i sancionador. Es farà una valoració de les situacions de més risc on serà obligatori treballar en binomis, tant a l'àrea de règim interior com a rehabilitació. I es farà una prova pilot per la detecció i inhibició de drons i telefonia mòbil.

Funcionaris de presons es concentren a Brians 2
Les protestes van sorgir arran de l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric (ACN)

 

Pel que fa a millores laborals, s'ampliarà la borsa de treball en un mínim de 500 efectius, així com de les futures convocatòries. Per al personal de règim interior, els increments retributius suposen un augment del 13% al 22% del complement específic, cosa que pot augmentar el salari en uns 10.000 euros anuals. També es pagaran millor les hores extres i quan es treballi en festius o nits.

Per al personal d'administració es preveuen increments d'un 13% al complement específic, s'implantarà el teletreball en les mateixes condicions que la resta de personal de la Generalitat, i es farà una progressiva reconversió dels llocs de treball d'administratiu i d'auxiliar d'administratiu en llocs de treball genèrics d'oficina.

Per al personal de rehabilitació es preveu un increment del 13% del complement específic i s'equipararà salarialment els treballadors socials i els educadors socials, així com els seus comandaments.

Altres mesures que preveu l'acord són les polítiques d'igualtat de gènere, la creació d'una Escola de Formació Penitenciària i d'un cos especial de l'àmbit penitenciari, mesures per al personal de més de 55 anys com ara la no assignació de tasques de protocol de seguretat o assignació a mòduls o àrees d'especial conflictivitat, i l'elaboració d'un catàleg per determinar llocs nous per la segona activitat.

Satisfacció de les parts

Segons el departament, les millores signifiquen un "reforçament significatiu" del model penitenciari català, "basat en la reinserció i la rehabilitació i el respecte per la dignitat i la seguretat de totes les persones, internes i treballadores".

Segons la UGT, l'acord posa els professionals penitenciaris "en el lloc que es mereixen". "Una vegada més es demostra que la veritable lluita es realitza i es guanya finalment a les meses de negociació", diu el sindicat.

També remarca que l'acord té rang de conveni col·lectiu, d'obligat compliment per a qualsevol administració, i que en cap cas podrà incomplir l'administració.

ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut