Salvador Illa ha defensat la seva actuació al capdavant de Sanitat (EFE/Fernando Villar)

Illa, sobre les mascaretes: "Vaig veure un sol cop el senyor Koldo i no es va comprar res"

L'exministre de Sanitat ha negat al Congrés que autoritzés cap contracte amb les empreses sota sospita, hores després que aquest matí Koldo García s'hagi mostrat desafiant al Senat

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns han arrencat les dues comissions del Congrés i del Senat sobre el cas Koldo per presumpta corrupció en la compra de mascaretes i material sanitari durant la pandèmia.

Al Senat el primer a comparèixer aquest dilluns al matí ha estat precisament el principal protagonista del cas, Koldo García, mentre que l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, ha comparegut a la del Congrés, i anirà a la del Senat aquest dimecres.

L'exministre i ara candidat del PSC a les eleccions del 12 de maig ha arribat a la sala acompanyat per Patxi López i gairebé tots els diputats del PSC.

Davant de les acusacions del Partit Popular, Illa ha reconegut que va rebre Koldo García al ministeri, però assegura que el va derivar cap a responsables tècnics i no es va fer cap compra:

"No vaig tenir cap relació directa amb cap de les empreses. Vaig veure al ministeri un sol cop el senyor Koldo García, li vaig indicar quin era el procediment i que es dirigís als tècnics, i el resultat és que no es va comprar res. Vaig fer el que havia de fer; el que diu el sumari ho ignoro."

Durant la intervenció, l'exministre ha admès "casos aïllats i puntuals que s'han d'investigar, corregir i arribar fins al final", i ha assegurat que durant els primers compassos de la pandèmia es va haver de gestionar "una crisi sense guions, que ens va agafar desprevinguts i sense estar preparats".

Illa ha arribat a la comissió acompanyat per diputats del PSC i del PSOE (EFE/Fernando Villar)

Illa ha entregat un informe de 32 pàgines sobre com es va fer la contractació davant d'una gran quantitat d'ofertes, diu, "moltes fetes per oportunistes, i fins i tot intents d'estafa":

"El virus va fer sortir el millor de la societat espanyola, i el pitjor d'uns pocs, difícils de detectar en aquells moments per totes les administracions."

Durant la compareixença, l'ara candidat socialista a la presidència de la Generalitat ha insistit que el seu gabinet no va fer cap contracte amb les empreses sota sospita.

"Vostè té la justícia trepitjant-li els talons", li ha respost Elías Bendodo, del PP, que ha assegurat que Illa menteix i les irregularitats només s'expliquen per la seva gestió:

"Sense vostè i sense la gestió que va fer en el ministeri, totes les irregularitats que s'investiguen no haurien estat possibles; vostè i el ministeri van ser un colador d'empreses pirata i de la trama PSOE que investiga l'audiència nacional, amb contractes impulsats per vostè."


Les crítiques d'ERC i Junts

Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha retret a l'exministre el rol que va jugar l'exassessor Koldo García durant la pandèmia:

"Com és possible, amb tot el respecte als xòfers, que el xofer d'un ministre acabi sent un dels principals proveïdors de material sanitari durant la pandèmia? Jo crec en l'ascensor social i la meritocràcia, però si controlava tant, com és possible?"

En un cara a cara ple d'interrupcions i retrets, el portaveu republicà ha criticat que Illa vulgui fugir d'estudi, diu, com ho va fer Cristina de Borbó:

"Quan a un càrrec públic l'enreden dues vegades, la culpa ja comença a ser seva i l'inhabilita com a càrrec públic, perquè no s'assabenta de res. Quan l'enreden tres cops, és que hi ha tomàquet."

Rufián ha qüestionat la rellevància que va adquirir Koldo (Fernando Sánchez/Europa Press)

També la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, ha criticat la gestió del socialista al capdavant del ministeri, acusant-lo d'haver tret a la Generalitat el control de competències que corresponien a Catalunya:

"No va confiar en les institucions catalanes per a la gestió d'una pandèmia mundial. No va confiar en les institucions que avui ens diu que vol presidir, vostè va recentralitzar la gestió."


"Illa em va dir: et trucarà el Koldo"

A la mateixa hora que l'exministre era al Congrés, al Senat compareixia el seu excap de gabinet, Víctor Francos, que ha explicat que es va reunir amb Koldo García fins en tres ocasions, tot i insistir que les compres no eren la seva competència i subratllar que "mai" li van recomanar, van imposar o van aconsellar contractar Soluciones de Gestión, una empresa que el Ministeri de Sanitat "no va contractar".

Quan un senador del PP li ha tornat a preguntar per què Koldo García tenia el seu número i en qualitat de què va contactar amb ell, Francos ha respost: "Illa em va dir: et trucarà el Koldo".

Segons el seu relat, en les trobades es va limitar a dir-li, com a tots aquells qui s'hi posaven en contacte per oferir material, que existien "mecanismes de contractació centralitzada" i no depenien d'ell.

En la tercera visita, ha explicat Francos, va ser just després del cessament i, per tant, ja no exercia de mà dreta d'Illa.

 

La condició del lladre segons Koldo García

En la seva compareixença al Senat, Koldo García s'ha negat a contestar la majoria de preguntes, acollint-se al dret a no fer-ho, amb l'argument que el cas s'està investigant judicialment.

L'exassessor de José Luis Ábalos Koldo García, aquest dilluns al Senat (EFE)

Sí que ha aprofitat alguns torns de resposta per defensar-se, afirmant que té la consciència "molt tranquil·la", i s'ha queixat que l'han "crucificat viu" i que mediàticament està "mort":

"Vostès ja han fet un dictamen? Perquè qui ha de dictaminar és la justícia, no els mitjans de comunicació ni vostès."

García ha afirmat que va fer "el que era correcte" quan treballava al Ministeri de Foment amb el ministre José Luis Ábalos, ha negat les irregularitats, i ha etzibat al senador del PP que li ha dit "miserable" que "el lladre es pensa que tothom roba."

Ha estat Luis Santamaría, que li havia dit que era "una persona sense ànima, que s'atipava de marisc, s'aprofitava de les desgràcies de la gent i hauria d'estar a la presó tota la vida".

García, que també ha reptat els senadors a tornar-lo a cridar "quan el declarin innocent", haurà de comparèixer també al Congrés, tot i que encara no se sap la data.

L'exassessor de José Luis Ábalos Koldo García, aquest dilluns al Senat (EFE)

El Tribunal de Comptes no investiga deficiències de fons

Per la seva banda, la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, ha explicat a la comissió del Congrés que hi ha 50 expedients sobre contractes d'urgència fets durant la pandèmia.

Chicano ha precisat que el seu tribunal no pot determinar si s'han pagat comissions en aquests contractes, i que només analitzen si hi ha hagut deficiències de procediment, no de fons.

En aquest sentit, ha dit que pràcticament no hi va haver contractes verbals, un tipus de contractació que ha qualificat "de risc".

ARXIVAT A:
Salvador IllaCas Koldo
Anar al contingut