Els grans rèptils estan afectats per la prohibició
Els grans rèptils estan afectats per la prohibició
Catalunya nit

Acaba el termini per registrar mascotes exòtiques prohibides: quines són i què se'n farà?

A Catalunya, ningú ha notificat la seva tinença i les entitats animalistes denuncien falta d'informació i de fonament científic

Enllaç a altres textos de l'autor

Paula Núñez

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Ha vençut el termini per informar de la tinença d'alguns tipus d'animals exòtics que, amb la nova llei de benestar animal, no es poden tenir a casa. Això vol dir que tenir alguna d'aquestes espècies com a animals domèstics ha passat a ser il·legal.

La federació FAUNA --que agrupa entitats protectores d'animals exòtics-- denuncia que la prohibició s'ha fet sense criteri científic i avisa que la falta d'informació de les administracions està generant confusió als ciutadans.

A Catalunya, ningú ha notificat la seva tinença.
 

Quines són les espècies afectades?

A la llista s'inclouen diverses espècies exòtiques considerades perilloses o amenaçades i que, per aquests motius, no es considera pertinent que continuïn vivint amb éssers humans en els seus entorns residencials:

► Artròpodes, peixos i amfibis amb mossegada o verí perillós.

► Rèptils verinosos i aquells que superin els dos quilograms en edat adulta (excloent tortugues).

► Primats.

► Mamífers silvestres que superin els cinc quilograms en edat adulta.

► Espècies subjectes a normativa sectorial estatal o comunitària que en prohibeixi la tinença en captivitat.

Primat
Els primats hauran de deixar de ser animals domèstics (Pixabay)

La mesura neix de la nova llei de benestar animal, aprovada ara fa un any pel Congrés dels Diputats i vigent des de finals del mes de setembre, però la federació FAUNA defensa que no hi ha informes que avalin aquesta prohibició.

El seu vicepresident, Txema López, considera que la nova norma pot provocar situacions --segons el seu criteri-- poc lògiques: "Pitons, iguanes i altres animals que tenen un índex de sinistralitat zero estan prohibits, però pots tenir com a mascota un brau."

Al marge de l'actual entrada en vigor d'aquest apartat restrictiu de la llei, més endavant està previst que es publiqui un "llistat positiu" on figuraran les espècies que, basant-se en la nova norma, sí que poden ser considerats animals de companyia.

Què passarà amb aquests animals?

La normativa preveu que els animals es traslladin a centres de protecció o zoològics, però, ara per ara, l'escenari és incert.

A Catalunya, per exemple, el Departament d'Acció Climàtica assegura que, tot i haver vençut el termini, cap propietari ha fet la notificació pertinent. Per tant, continua sent impossible saber quants animals d'aquest tipus hi ha a casa nostra, perquè fins ara no calia censar-los.

La Generalitat recorda que, ara sí, comunicar-ne la tinença és un tràmit obligatori i senzill, que es pot fer presentant una instància genèrica presencial o en línia.

No se sap quants animals exòtics hi ha actualment a les llars catalanes (Unsplash)

Segons la Federació Fauna, el principal motiu d'aquesta falta de notificacions ha estat la poca coordinació entre la Direcció General de Drets dels Animals i les CCAA. Una situació que, segons apunten, ha provocat que el canvi de marc legal no s'hagi difós correctament a la ciutadania.

"Això no s'ha explicat. No hi ha hagut informació i la gent que ho sabia, amb l'amenaça que podia haver-hi una intervenció dels animals, ha decidit no fer el pas."

A més, l'entitat avisa que, si la normativa s'acaba aplicant, es generarà un problema logístic important, perquè les comunitats autònomes no tenen infraestructures ni recursos per custodiar tots els animals que s'haurien de retirar dels domicilis on viuen.

Davant d'aquest escenari, l'advocada de Lex Anima Marta Muntada fa una crida a la calma i a la responsabilitat: "És important que la gent estigui tranquil·la. Les administracions seran les responsables, si cal, de fer-se càrrec d'aquests animals."

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animal
Anar al contingut