Jornades més curtes i més salari, les reivindicacions de milers de manifestants l'1 de Maig

A Barcelona, la mobilització convocada per CCOO i UGT ha congregat 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i també hi ha hagut marxes a Girona, Lleida i Tarragona

Redacció/AgènciesActualitzat

Milers de persones s'han manifestat arreu de Catalunya en les mobilitzacions que han convocat els sindicats per l'1 de Maig i que han recorregut les principals capitals catalanes en aquesta jornada marcada per la campanya electoral.

A Barcelona, els sindicats CCOO i UGT de Catalunya han convocat una manifestació que ha transcorregut per la Via Laietana fins a acabar a la plaça Antoni Maura, on hi ha la seu de Foment del Treball i on han fet els parlaments finals. 

Sota el lema "Per l'ocupació: reduir jornada, millorar salaris", la marxa ha congregat 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 10.000, segons els sindicats.

Just abans del seu inici, en una atenció als mitjans, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reivindicat que cal "donar resposta a les transformacions" del moment:

"Una d'elles és reduir la jornada per repartir els temps d'una altra manera i viure millor, volem que el treball sigui per viure millor"

En la mateixa línia, el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha dit que s'ha d'aconseguir que "les noves tecnologies no siguin per destruir i precaritzar llocs de treballar sinó fer-ne de millors, en tots els sectors".

A més, ha recordat que un dels acords d'investidura --el de Sumar amb el PSOE-- comprometia el govern espanyol a reduir la jornada a les 37,5 hores setmanals, i ha insistit que s'ha de fer efectiu durant aquest any.

La reducció de jornada és el motiu principal de les mobilitzacions que han organitzat els dos sindicats avui en més d'una setantena de ciutats arreu de l'Estat (ACN)

La marxa ha transcorregut sense incidents, i s'han fet diverses accions reivindicatives, contra la precarietat juvenil i també per la memòria, en aquest cas, davant de la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana.

La manifestació, que ha comptat amb la presència de diversos líders polítics, ha acabat amb parlaments en què s'han recordat les 120 víctimes d'accidents laborals el 2023 i també s'ha condemnat el que titllen de genocidi a Gaza.

En els seus discursos al final del recorregut, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i el d'UGT, Camil Ros, han fet una crida als treballadors catalans a votar formacions d'esquerres tant a les eleccions catalanes com europees i fer un cordó sanitari a l'extrema dreta, tant europea, com espanyola i catalana.

Per la seva part, a la tarda, el sindicalisme alternatiu ha fet una crida des dels carrers de Barcelona per lluitar contra la precarietat laboral i per la llibertat de Palestina. La crida l'ha fet la Taula Sindical de Catalunya (TSC), integrada pels sindicats CGT, CNT, COBAS, COS, IAC i SO.

Un miler de persones s'han concentrat a les sis de la tarda a l'estació de Fabra i Puig, al districte de Sant Andreu, i des d'allà han iniciat un recorregut cap a Nou Barris amb la previsió d'acabar la manifestació a la plaça de la República.

La manifestació ha transcorregut sense incidents en els primers compassos, enmig del soroll de petards i coets i de les consignes dels manifestants.

Un miler de persones han protagonitzat la mobilització del sindicalisme alternatiu
Un miler de persones han protagonitzat la mobilització del sindicalisme alternatiu(3Cat)
La mobilització sindicalisme alternatiu ha clamat també per la pau a Palestina
La mobilització sindicalisme alternatiu ha clamat també per la pau a Palestina (3Cat)

 

Mobilitzacions a Lleida, Tarragona i Girona

A Lleida, la manifestació ha sortit de la plaça del Treball i ha baixat per l'Eix Comercial fins a la plaça de la Paeria. La reivindicació s'ha encaminat cap als sous dignes i la reducció de la jornada, amb l'accent posat en el que consideren que són pitjors condicions de les ofertes de feina que a altres llocs de Catalunya.

Els sindicats han denunciat que en aquesta demarcació és on hi ha uns sous de mitjana més baixos, que afecten especialment les dones, i també on hi ha hagut més accidents laborals el 2023.

A Tarragona el punt de trobada ha estat la plaça Imperial Tàrraco, i els sindicats han reclamat més inversió en serveis públics com l'atenció a la gent gran i les cures. També han instat els partits polítics que impulsin des dels governs projectes de "reindustrialització vinculats a les energies renovables".

A Girona, la convocatòria era a la plaça de la Independència, i els sindicats han posat l'èmfasi en la necessitat de canviar el model turístic i acabar amb la "precarietat" del sector.

També hi ha hagut manifestacions i actes en altres ciutats com Reus, Tortosa, Igualada o Terrassa.

Altres sindicats com La Intersindical i la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) també han cridat a la mobilització en aquesta jornada reivindicativa.

La jornada del Primer de Maig d'aquest any coincideix de ple amb la campanya electoral per a les eleccions al Parlament del 12 de maig. 

Pressió a Madrid perquè el govern espanyol continuï amb les reformes laborals

La reducció de jornada és el motiu principal de les mobilitzacions que han organitzat els dos sindicats avui en més d'una setantena de ciutats arreu de l'Estat.

L'1 de Maig arriba en un moment en què consideren que l'agenda política i social del govern espanyol està perdent crèdit.

A Madrid, la marxa s'ha fet entre la Gran Via i plaça Espanya, i els sindicats han reclamat al govern espanyol que segueixi amb les reformes laborals que havia engegat.

Unai Sordo, secretari general de CCOO, ha reivindicat l'"ocupació plena" i també la millora dels serveis públics, "deteriorats en l'última dècada".
 

Reducció de jornada laboral i plena ocupació

La UGT i CCOO reivindiquen aquest 1 de Maig que es consolidin els drets laborals i democràtics, així com noves metes que passen per avançar en la reducció de la jornada laboral.

Els dos sindicats estan negociant, juntament amb la CEOE i el govern espanyol, la reducció de la jornada laboral per portar-la de les 40 hores setmanals actuals a 37,5 hores per al 2025, sense minva salarial. Una reducció que es vol fer en dos trams: fins a les 38,5 hores aquest 2024, per assolir les 37,5 hores el 2025.

Més enllà de la millora de salaris, altres reivindicacions passen per assolir un acord amb el Ministeri de Seguretat Social en relació amb els coeficients d'activitat i les mútues, reformar l'IPREM, impulsar una política industrial i buscar una solució a l'increment dels preus de l'habitatge.

A més, demanen que l'executiu no s'adormi per les bones dades econòmiques i treballi per reduir l'atur fins a la plena ocupació.

ARXIVAT A:
Drets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut